....czyli zobaczymy co z tego będzie. Opis trudnych początków biegania metodą Gallowaya.
Blog > Komentarze do wpisu

Do czego przekonał mnie Scott Jurek

Krótko mówiąc, lektura książki Scotta Jurka "Jedz i biegaj" skłoniła mnie do zweryfikowania mojej diety. Nie, nie przechodzę od razu na weganizm, ani nawet wegetarianizm. Wiele lat temu byłam wegetarianka, po pięciu latach zrezygnowałam z tej diety gdyż zabrakło mi cierpliwości do komponowania pełnowartościowych potraw i wyszukiwania odpowiednich produktów na polskim, jeszcze wtedy ubogim w zdrowe produkty rynku. Teraz też nie jestem gotowa zupełnie zrezygnować z mięsa, a tym bardziej narzucać taką dietę mężowi i dzieciom, dla których gotuję. Mogę jednak znacznie ograniczyć spożycie mięsa i serwować go raz, góra dwa razy w tygodniu, a menu wzbogacić o zaczerpnięte z wegetariańskiej diety (i książki Scotta Jurka) roślinne, zdrowe i pełnowartościowe produkty, o których często zapominamy na co dzień, czy to z braku czasu, czy przyzwyczajenia.

Jest wiele fajnych produktów żywnościowych, obecnie dostępnych na polskim rynku w prawie każdym większym sklepie spożywczym. Internet zaś roi się od smacznych przepisów z ich udziałem. Czemu więc tego nie wykorzystać i stopniowo nie zmieniać naszej diety, redukując odrobinę spożycie mięsa na korzyść zdrowej urozmaiconej diety?

A na początek wystarczy do swojej diety wprowadzić na stałe tylko kilka,  a dokładnie trzy zdrowe produkty. Oto one:

 

Chleb razowy

Chleb to rzecz którą większość z nas je w dużych ilościach.Wystarczy zamienić białe pieczywo na razowe, do którego wypieku używana jest mąka grubo zmielona z ziarna razem z okrywą owocowo-nasienną czyli z otrębami.

Składniki znajdujące się w osłonie ziarna mają właściwości przeciwutleniające. Wśród nich są fitoestrogeny i substancje, które mogą wiązać kancerogeny i regulować glikemię. W chlebie razowym znajdziemy także sporo magnezu i witaminy z grupy B niezbędnych do prawidłowej pracy układu nerwowego. A w chlebie robionym na zakwasie jest kwas mlekowy który ułatwiając trawienie, zapobiega zaparcia i chroni nas przed nowotworami jelita grubego.

Ja jednak chcę posunąć się dalej i namówić was do samodzielnego pieczenia chleba. Ma to niesłychana zaletę. Po pierwsze, unikamy ewentualnej chemii: spulchniaczy, ulepszaczy i nie wiadomo czego jeszcze. Po drugie, sami decydujemy co dodać do naszego chlebka, a możliwości jest wiele. Możemy go wzbogacić o pestki z dyni, ziarna słonecznika, zarodki pszenne, otręby, zioła.... i wiele, wiele więcej. Upieczenie takiego chleba jest banalnie proste jeśli się ma automat do chleba. Ja używam model firmy Clatronic, ale wybór automatów jest duży i nawet w Tesco czy w zwykłym sklepie AGD możemy kupić już coś za około 200 zł. Pieczenie chleba w automacie polega właściwie na wsypaniu wszystkich składników do zamykanej miski  i włączeniu jednego z kilku dostępnych programów. Tyle! Banalnie proste. Taki automat robi też ciasto na pizze, wyrabia ciasto na bułki, które możemy potem upiec w piekarniku, piecze ciasta, czy też robi pyszne domowe dżemy.

Jako bazę pomysłów na domowe chlebki polecam książkę Chleb własnego wypieku. Przepisy w niej zawarte są fajne i proste i na pewno zdrowe :)

 

Herbata zielona, owocowa, ziołowa

To kolejna rzecz którą spożywamy codziennie i czasami w dużych ilościach. Można to wykorzystać i "podmienić" zwykłą herbatę na taka, która ma jakieś właściwości lecznicze.

Za najzdrowsze uchodzą herbaty zielone. Herbata zielona wpływa na zmniejszenie ryzyka zachorowania na choroby serca oraz na niektóre odmiany raka, może także obniżyć poziom cholesterolu, a nawet podnieść HDL czyli tzw. dobry cholesterol w organizmie. Sądzi się także, że spożywanie zielonej herbaty pomaga w kontrolowaniu wagi ciała. Podobno sekret zielonej herbaty tkwi w jej potężnych pokładach antyoksydantów, które pochodzą z polifenoli w niej zawartych.

Zamiast zwykłej herbaty możemy też pić herbatki ziołowe i owocowe, ale te oparte na ziołach i prawdziwych suszonych owocach, a nie takie co mają dodane tylko aromaty owocowe. Przed kupnem trzeba dokładnie przestudiować skład. Ciężko kupić mieszankę zupełnie niearomatyzowaną, ale ważne jest to by owoce stanowiły przynajmniej 50% a nie dwa czy trzy procent.

 

Soja i soczewica

To rośliny wciąż niepopularne w polskiej kuchni, mimo że już łatwo dostępne na polskim rynku. A szkoda!

Soja, krewna grochu i fasoli, przede wszystkim dostarcza nam dużej ilości białka (nawet do 40 % objętości), ale jest  też źródłem węglowodanów i tłuszczów, w tym najzdrowszych nienasyconych kwasów tłuszczowych, zawiera też witaminy z grupy B (witamina B1, B2, B6) oraz pierwiastki mineralne: potas, żelazo, magnez, fosfor i wapń. Regularne jedzenie soi obniża poziom tak zwanego "złego cholesterolu". Dieta bogata w tę roślinę, zawierającą sporo substancji przeciwutleniających i fitoestrogenów, zmniejsza ryzyko zachorowania na miażdżycę, choroby serca i nowotwory.

Soczewica, mimo, że znana od czasów prehistorycznych, posiadająca liczne wartości odżywcze, w Polsce o dziwo wciąż rzadko spotykana w kuchni, w przeciwieństwie do krajów arabskich. Tak jak soja, zawiera ogromne ilości białka, przez co również jest polecana dla sportowców. Inne wartościowe składniki  to: kwas foliowy, skrobia, wapń, fosfor, beta-karoten oraz witaminy B i PP oraz żelazo. Ponadto soczewica ma bardzo niski indeks glikemiczny i z powodzeniem może być stosowana podczas diet.

 

 

 

Powyższe zdjęcie jest reklamą jednej z wegetariańskich restauracji ;) Więcej takich nietypowych reklam znajdziecie tutaj ;)

czwartek, 11 października 2012, 3chani

Polecane wpisy

TrackBack
TrackBack URL wpisu:
Komentarze
2012/10/11 22:27:05
Od zielonej herbaty jestem uzależniony tak jak od biegania;) co do chleba z automatu jest prosto, szybko i wygodnie, Ale nie ma jak pełnoziarnisty na zakwasie z piekarnika:) Ja na wierzch dodaje jeszcze ziarna i płatki:) /tu możesz zobaczyć biegajznami.pl/Forum/ZABIEGANI-Cz%C4%99stochowa/CZ%C4%98STOCHOWA-zabieganiczestpl/Strona-473#1290127 Białe pieczywo jem tylko sporadycznie. Pozdrówka:)
-
3chani
2012/10/11 22:30:46
I tak trzymaj Tomek! A w automacie tez można robić chleb na zakwasie :) Fakt z piekarnika lepszy, ale na taka ekstrawagancję niestety nie mam czasu :)
-
jak-to-sie-robi
2012/10/12 00:10:11
niezłe!!!
-
emilia-x
2012/10/12 08:18:44
Taka dieta - mięso raz, dwa razy w tygodniu wydaje mi się bardzo rozsądna.
Z urządzeniem do pieczenia chleba mam taki problem, że jest dość duże i nie wiem, czy miałabym je gdzie trzymać. Ale mój znajomy kupił to urządzenie marki Tesco właśnie i podobno jest super :-)
A co do soi, a konkretnie tofu, to bardzo polecam książkę "Zaskakujące tofu" - tam są bardzo fajne przepisy.
-
3chani
2012/10/12 09:40:02
jak-to-sie-robi, dzięki:)
emilia-x, automat polecam z całego serca, bo jego obsługa jest banalna i daje on niezliczone możliwości wypieków - czyli chlebki do wyboru, do koloru! Ale fakt, trochę miejsca zajmuje, ja trzymam go cały czas na blacie, żeby był pod ręką, ale ostatecznie można go gdzieś upchać i wyciągać tylko wtedy gdy się piecze chleb :)
Do tofu nigdy smakowo nie byłam przekonana, wolałam zawsze gotowana soję, ale zrobię kolejne podejście i spróbuje jeszcze raz:)
-
runbo
2012/10/12 10:58:48
Chleb razowy - tak, zielona herba - tak. Ale sojom i soczewicom mówię zdecydowane nie! I nikt/nic mnie nie przekona do zmiany zdania ;)
-
3chani
2012/10/12 12:44:22
runbo, a fasoli też nie jadasz? Bo to prawie to samo.
-
Gość: Gurmetka, *.internetdsl.tpnet.pl
2012/10/12 15:20:48
soczewica, soja, chlebek razowy - wszystko co kocham :) choc sama chlebek piekłam tylko kilka razy i nie wyszedł zbyt dobry ;) może czas się w tej kwestii podszkolic... praktycznie nie jem mięsa zwierzęcego (ale ryby tak... wychodzę z założenia, że skoro nawet Jezus je jadł, to nie mogą mi zaszkodzic ;)), warzywa, owoce, wiadomo to podstawa.... do tego jakieś orzechy, migdały, suszone owoce... jak dobrze jem, od razu lepiej się czuję. chciałabym kiedyś przestawic się na dietę zupełnie roślinną, ale na razie byłoby to dla mnie na pewno zbyt trudne. choc na pewno tak zdrowiej.
-
runbo
2012/10/12 16:49:49
i właśnie to "prawie" robi różnicę ;)
-
3chani
2012/10/12 20:03:21
Oj tam, oj tam, spróbuj zacząć os soi w puszce i zmieszaj ją z innymi warzywami w sosie pomidorowym :) Gwarantuje ci, że smaku soi nie poczujesz :)
-
sky.dancer
2012/10/13 01:09:05
Jestem fanką chleba z maszyny (z piekarnika to jeszcze ciągle wyższa szkoła jazdy) i nie chowam jej, bo używam co drugi dzień:) polecam.
-
itsfineirantoday
2012/10/13 13:17:26
wege jest ok ;) od kilku lat prawie nie jem mięsa, ostatni rok/dwa zupełnie bezmięsny - bez żadnej wyższej ideologii typu zabijanie zwierzątek, po prostu za mięsem nie przepadam, a w Londynie, gdzie mieszkałam, kupienie dobrego mięsa graniczy z cudem. Przekonałam się więc do tofu (wcześniej uważałam, że jest obrzydliwe i bez smaku) - szczególnie w wersji w ziołach i przyprawach. Soczewica? Może być pyszna, ale też z dodatkami, najlepiej jako samodzielnie upieczony pasztet z soczewicy i warzyw. Pycha!
Chleb razowy... o jak mi go brakuje! Taki chlebek z wyżej wymienionym pasztetem - mniaaaam :))
Zdrowe odżywianie jest fajne i dobre, ale uważam też, że raz na jakiś czas coś mniej "organic" też nie zaszkodzi... ;)
-
3chani
2012/10/14 11:57:45
sky.dancer, mówią, że z piekarnika chleb lepszy niż z automatu, bo skórka lepiej wypieczona, bo nie ma dziur po mieszadłach, ale to drobiazgi, a ja czasowo nie mogę sobie na to pozwolić.
itsfineirantoday, też uważam, że jeśli się nie przesadza z ilościami, to od czasu do czasu można zjeść coś mniej zdrowego typu tort, czy nawet w podróży skoczyć do McDonald'sa :)
-
alberto.contador
2012/10/14 21:20:35
Scott Jurek przebiegł sobie dzisiaj maraton w Poznaniu. Treningowo, bo chciał miasto zobaczyć. Wyszło mu 3:15 :-) To ja chyba zacznę chleb wypiekać :-)
-
3chani
2012/10/15 10:56:30
E tam, od razu chleb. On nigdy nie miał rewelacyjnych wyników na krótkich dystansach, czyli w maratonie ;) Może więc i i Ty masz szansę w Badwater?
-
beatasitek
2014/04/08 16:00:56
____________________________________________________________________
OPTYMISTYCZNE SPOJRZENIE, ALE I MERYTORYCZNE OPRACOWANE: SUPER! *****
BIOLOGICZNIE CZYSTE JEDZENIE = ZDROWIE / ŻYCIE / TRWANIE.

ZOBACZ TAKI WŁAŚNIE CZYSTY WYPIEK CHLEBKA.
www.forum.azs.pl/viewtopic.php?p=1983
____________________________________________________________________


Skrzynka pocztowa Napisz :)


A U MNIE DZIŚ TAK: -------